Fortfarande kär i Simon Sinek

En av vår tids största förmedlare av hur vi människor fungerar heter Simon Sinek. Du har kanske sett hans TED-video om ”Start with why” som beskriver varför vi köper av Apple men inte av Dell. Varför vissa ledare lyckas samla hundratusen människor eller få det första flygplanet att lyfta.

Han menar att vi kan rita tre cirklar i varann där den yttersta cirkeln berättar om WHAT/Vad man säljer/ska uppnå, den mittersta om HOW/hur och den innersta WHY/varför. Skillnaden mellan Apple och Dell är att Dell berättar om what, dvs processorer, minne, grafikkort etc medan Apple berättar om deras egna tro och mission, dvs why.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/u4ZoJKF_VuA?rel=0

Hans senaste upplägg och bok heter ”Why leaders eat last” där han beskriver hur vårt inneboende ledarbehov fungerar och hur bra ledare tänker.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/ReRcHdeUG9Y?rel=0

Han utvecklar mycket av sina teorier från den amerikanska militären som han studerat på nära håll och kombinerar det med kunskaper om urmänniskan / ”human animal”.

Den senare boken beskriver våra lyckokemikalier och hur vi är/blir beroende av dessa. Böckerna kan du bland annat köpa här.

Helt klart ett par ögonöppnare som gjort mig till en bättre människa och företagsledare genom att bättre förstå hur människor fungerar. I höstas var jag i Helsingfors på Nordic Business Forum och lyssnade live på Simon och fick precis som 5.500 andra människor en man-crush på han. En kille i publiken kunde dessutom inte lägga band på sig utan sprang upp på scen bara för att försöka får en närmare kontakt med Simon, som fick springa av scen, skyddad av en vakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s