Starten på ett nytt projekt

Jag driver ett stort projekt där vi väntar på kapitalsvar från ett antal affärsänglar, branschaktörer och vc-bolag så just nu har jag det lite lugnare i det projektet. Då passar tajmingen bra att någon annan hör av sig.

Jag får ibland frågor om vad jag tror om idéer andra har och om jag kan hjälpa dem att förverkliga drömmen om att få det att lyfta. Ofta stannar det på dålig research, dvs någon annan har redan kommit på och förverkligat idén. Just jag svalnar lite då och då blir det ofta inget för min del. Och ibland vill folk bara åt mina kunskaper men är inte villig att dela med sig och det är väldigt sällan jag är intresserad av ett rent konsultuppdrag.

Inte bra att visa att du gått länge med idén

Förra veckan träffade jag en kille som burit på en idé i flera år (4+) och som då förstås tror på idén mer än vad som är hälsosamt. Det kan vara bra för dig som bär på idéer att inte tro att det är en styrka att ha gått och burit på något länge, det gör inte idén bättre. Däremot så signalerar det tydligt att du inte har handlingsförmåga och låter rädslorna styra dig. Allt du säger till mig måste jag filtrera en extra gång och undrar vad som egentligen ligger bakom allt du säger. När gjorde du researchen? Hur gjorde du den? Varför säger du att det ska vara gratis att använda tjänsten i början? etc. En annan tanke som kommer upp är hur jag ska hantera dig om det blir något av detta embryo. Att ha en uppfinnare som vill vara med och ”ta hand om sin bebis” men inte ha handlingskraft nog eller kunskap om hur detta ska göras är en stor risk i projektet. Aktieägaravtalet kan begränsa dig rejält som effekt av att du håller på idén för länge.

I just det här fallet har jag gjort lite grundläggande research och funnit att det finns en plats på marknaden, som är mycket intressant. Det är skalbart, finns en tydlig exit-tanke hos mig och med mina kontakter kan vi bygga ett team som förverkligar detta.

Första konceptet tas fram

Grundaren hade inga skisser på budget så det började jag med att ta fram efter min konkurrentanalys. Jag skissar upp 5 olika marknadsacceptans-nivåer med genomsnittligt antal affärer per dag. Om vi har flera olika produkter brukar jag bara ta med den produkt som kommer att dominera omsättningen och låter de andra produkterna vara hängslen. Likadant om vi har olika prissättningar för samma produkt så räknar jag bara med den billigaste. Det är första sättet att hålla hockeyklubban* nere.

Den stora kostnaden i mina projekt är marknadsföring följt av personalkostnader. Väldigt enkelt att räkna på. Jag överslagsräknar här. Ingen idé att fundera ut vad en låda gem kostar utan jag avrundar till nästa 50 ksek.  I just det här fallet hamnar lägsta månadskostnaden på 250 ksek. Det tar tre månader till första release och vi behöver ha pengar att både marknadsföra och utveckla produkten utan omsättning i minst ett år. Då växer ett kapitalbehov fram; 15 månader x 250 ksek = 3.75 msek.

Grundarens namnsättning på projektet var begränsat till just Sverige så jag avsätter lite tid till att ta fram ett nytt produktnamn och en väldigt enkel grafisk profil till presentationsmaterialet. Jag kollar av domännamn, ofta via GoDaddy eller Riktad.se. Det är svårt att hitta korta domännamn som är lediga, framförallt inom .com-sfären.

Tänk strategiskt kring ägarandel, eget kapital och värdering

Nu blir det lite svårare för beslut du tar här sätter en inriktning på hur du kommer att ha det längre fram som delägare.

Eget kapital

Om vi börjar med en begränsning så är det egna kapitalet en nivå att hålla sig till. Om du startar ett aktiebolag med 50.000 kr i aktiekapital så får du bara göra 25.000 kr i förlust innan det ”egna kapitalet är förbrukat”. Då måste ni göra en ”kontroll- och balansräkning” och så får ni 8 månader på er att tjäna igen minst 25.000 kr så att aktiekapitalet är återställt. Annars måste ni a) fortsätta med personligt betalningsansvar för hela styrelsen eller b) likvidera/sätta bolaget i konkurs.

I just det här fallet så har vi kostnader för 3.75 msek som vi har räknat med innan vi gör vinst. Då måste vi fylla på de ursprungliga 50 ksek med ytterligare 3.70 msek. Beroende på vad bolaget värderas till av de som går in med 3.70 msek så kan din andel spädas ut mer eller mindre. Ett sätt att komma ifrån stor kapitalinsats är då istället att aktivera produktutvecklingskostnaden i balansrapporten och på så sätt sprida ut kostnaden över 5 år. Så när första bokslutet görs efter ett år kommer det egna kapitalet påverkas med -600 ksek (3.0 / 5). Och efter 15 månader så är det 750 ksek. Så vi behöver riskkapital på knappt 1 msek men 3.75 msek i likvida medel/kontanter. Med samma värdering har din minskning vid utspädning minskat med en tredjedel drygt.

Ägarandel

Ett sätt att ha likvida medel men ändå ha kvar ägarandelen är att låna in pengar. Almi, Norrlandsfonden etc har riskvilliga lån men till högre ränta.

Om du vill bygga ett team där jag ingår behöver du innan kapitalprocessen startar öppna upp ditt ägande. I detta fallet vill jag ligga på 30-40% ägande för att jag utvecklar inte bara tekniken utan även affärsplanen och hela produkten. Jag inser att jag inte kan styra bolaget med den andelen men jag är tongivande iallafall.

Det viktiga här är att du vågar släppa in andra delägare på din idé. Om du fortsätter att småköra den i huvudet kommer den inte att bli verklighet. Och om du vinner flera miljoner på Lotto kommer idén fortfarande inte att förverkligas automatiskt för det. Du behöver bygga ett team som kan göra det och då får man vara beredd att öppna upp andelarna.

Alternativet är att du anställer folk själv och leder arbetet själv. Det förlänger TTS (time-to-success) med flera år. Har egen erfarenhet av det.

Värdering

Ja hur värderar man ett startup-företag utan omsättning? Du kan värdera bolaget till vad du vill men det är ändå de som investerar som bestämmer vad de är villig att betala.

Jag har skrivit ett annat blogginlägg om värderingar och jag gör ofta enkla överslagsräkningar även här. Det viktiga är att du inte lovar några siffror du inte kan hålla!

I min budget har jag en vinst per månad mellan 50 ksek -> 50 msek. Ett normalt p/e-tal för den här tjänsten är 15 så då blir värderingen mellan 9 msek -> 9 miljarder. (Nu förstår du varför jag är intresserad). Efter lite mer hängslen och livrem normaliserar jag förmodade vinsten till 300 ksek / mån = 54 msek i värde. Kallar detta standardscenariot. 54 msek är ju värderingen på när vi är uppe och snurrar så då får man skriva ned värdet med tanke på risk. Räkna med minst 50%: innan riskkapitalet kommer in är bolaget värt 27 msek. Man kan också dra av bolagsskatten på 22%.

Så om du då tar in 3 msek i riskkapital får den nya ägaren 3/(27+3) delar = 10% andel och ni andra som ägde innan delar på 90% utifrån er tidigare uppgörelse. Min andel på 30% är du alltså 27%. Men av ett bolag med cash. Och jag kan påverka inriktning.

Ja, detta blev ett långt inlägg om hur jag funderar när jag får chansen att titta på ett nytt projekt. Jag ska nu presentera detta för grundaren och en potentiell investerare så får vi se om de vill ha mig med. Om inte så har jag iallafall haft kul när jag byggt upp projektet i huvudet.


* Hockeyklubban är beskrivningen av omsättnings- eller vinstdiagrammet som kommer ur startups där man förväntar sig världsdominans inom kort tid. Den ser ut som en hockeyklubba/hockeystick.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s