Bygga startupkultur – del 2

<< Läs gärna del 1 som handlar om kreativa miljöer

Ledarskap

Hur är ledare i framgångsrika startups? Är det tur som ligger bakom eller kan man se mönster hos de som är framgångsrika och hos dem som aldrig får fart?

Annika Steiber har svaren från Silicon Valley där hon har forskat kring ämnet bland de större it-företagen, då mest hos Google. Jag har lyssnat på Annika ett par gånger och jag har läst hennes rapport som finns gratis att hämta här. Finns mycket intressant att hämta kring ledarskapsteorier och hur de har utvecklats de senare åren.

Appropå Silicon Valley så skrev en av grundarna till Netflix ett strategidokument som kallades för det viktigaste dokumentet som producerats i regionen av Facebooks COO Sheryl Sandberg. Något som jag snappat upp är det där med att bygga strukturer helt i onödan. Om dina kollegor vet vad ni tillsammans ska uppnå; varför måste man då ha definierade arbetstider? Varför måste man åka till kontoret? Svaret tror jag är att kvartalsekonomi-kulturens värsta fiende är oförutsedda händelser, oavsett om de innebär bra eller dåliga nyheter. Under lång tid har detta format ledare som är rädda för det okända. Och en väldig massa övertid eftersom man mäts på vad man gör och inte vad man får gjort.

Fördelen med överraskningar är just att det är ur överraskningar och misstag som innovationer föds. Det är här människor är lyckliga och det skapas dynamik och utveckling. ”Nöden är alla uppfinningars moder” brukar det ju heta.

Min övertygelse är att ledare måste förstå drivkrafterna bakom framgång och hur människor fungerar. Det krävs att man är öppen i sinnet och redo att se på saker på ett nytt sätt. Att veta att hjärnan är plastisk, att vi kan bestämma vad vi ska tänka. Genom att studera framgångsrika människor  man kan se mönster i beteenden, värderingar och action och sedan coacha sina medarbetare i den riktningen.

När det gäller att skapa möjligheter för innovation så kan jag rekommendera att läsa summeringen av ”The Innovator’s DNA” som pekar på att fem förmågor som behövs för att stimulera innovation:

  1. Förmåga att ifrågasätta
  2. Förmåga att observera
  3. Förmåga att nätverka (utanför din komfortzon)
  4. Förmåga att experimentera
  5. Förmåga att ”connecting the dots”, dvs associera.

Så ledarens roll är att skapa förutsättningarna och ta bort alla hinder för sina kollegor för att utveckla företaget och kollegorna. Att få alla att känna att det är okej att misslyckas med ett projekt. Att få alla att förstå att lärande är en process genom hela livet.

Vad behöver du utveckla som ledare? Vilka förutsättningar behöver ert företag bli bättre på att ge medarbetarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s