Underhåll dina bankrelationer

 

Hur ofta träffar du andra banker än den du har?

Jag gör det aldrig. Ibland blir jag inbjuden till event och möten med andra banker men jag är ärlig direkt; jag kommer inte att byta bank. Men mitt generella råd till alla företagare än mig själv är att träffa andra banker även fast du inte ska byta just nu.

”By-accident” hade jag bra bankrelationer 2009 när alla mina bolag hamnade i kris. Utan min avsikt hade jag skapat ett bra förtroende hos banktjänstemännen på SHB och det kan jag tacka gudarna för så här nästan ett decennium senare.

Jag hade blivit kund i Handelsbanken året innan och jag minns den där vårdagen så väl när jag får samtalet från banken i Sundsvall. Jag jobbade i Göteborg, solen sken och jag tog samtalet på parkeringsplatsen utanför arbetet. Företagschefen på banken förklarade att vd:n för ett av mina bolag hade varit på besök och att de anade att något inte stod rätt till. Jag blev själv överraskad över att vd träffat banken utan min vetskap, i ett företagsärende. Vd:n hade förklarat att omsättningen sjunkit något men resultatet var det samma det brukade vara. Hen hade glömt rapporterna på kontoret. -Helt fel, förklarade jag. Det är något av en kris i bolaget och vi har ingen styrning som fungerar. Jag visste att vi förlorat ett par miljoner i resultat och var ärlig förstås i samtalet.

Under samtalet erbjuder sig banken ett direkt lån på en miljon kronor, på eget initiativ. Pengar vi så väl behövde. Det visade sig att vår kris var värre än så. Det egna kapitalet var -3.5 msek. Efter detta följde fyra-fem år av återhämtning i det bolaget och hela tiden har jag haft banken vid min sida som gjort om lån, ändrat amorteringar och räntor. Min bankman (för det känns verkligen som ”min och bara min”) ringer flera gånger i månaden och pratar. Inte kollar upp utan pratar. Ibland stressar på försäljningen, ibland för att gratta mig på någon av mina namnsdagar. Han har koll på mina barn och min fru. Oerhört proffsigt.

När man gör en återhämtning hamnar man i olika faser och mitt tips till dig som är i återhämtningsfasen är att låna mer pengar än du får först av banken. När man har ont om kontanter så får man en massa kostnader som gör återhämtningsprocessen långsammare. Det är straffavgifter, räntor och en sjukt massa fler verifikat än vad du behöver. Energin som kommer av det kan sänka vem som helst. Telefonsamtal, personalens oro, sömnsvårigheter mm. Man kanske får känslan av att banken har en uppsida och du en nedsida men så är det inte. De finns till för att hjälpa just dig. Du behöver inte stå med mössan i handen utan var istället stolt över vad du faktiskt har. Likviditetsproblemen är en tillfällig svacka. Ingen definition av misslyckande.

Lärdomen

När du saknar likviditet så är det bankens uppgift att lösa det åt dig.

Det är deras jobb och hela tanken med bankväsendet. De lånar in pengar och de lånar ut pengar. Reglerna är tuffa numer och lätta att gömma sig bakom. Därför gäller det att ha relationer med bankpersonal som gör allt för att hjälpa dig.

Se till att du har förtroende hos din bank. Hela vägen från den som du träffar när du är där till chefen på kontoret. Ljug aldrig. Bjud dem på lunch. Underhåll relationerna på det sätt du kan. Ha relationer med flera personer på banken så det blir lättare i fall bankmannen är borta.

Kom ihåg att du blir aldrig bättre än din sämsta leverantör!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s