Strategier för ett litet företag

Idag har jag hjälpt ett mindre företags vd med marknadsföringsfrågor och det blir så tydligt för mig att så många företagsledare har problem med det strategiska tänkandet. Det finns sällan tid till att samla ihop alla lösa tankar och bilda en plan. Och så kanske man är flera delägare med helt olika tankar om hur företaget ska drivas. Någon är kanske nöjd med det som det är, en annan vill ha fler kollegor och den tredje kanske vill maximera vinsten.

Ta ägarrollen på allvar

Mitt första råd är att ta ägarrollen på största allvar. Du har investerat en summa pengar och förmodligen ett stort antal obekväma arbetstimmar och skapat en bäbis. Bäbisen kanske inte är så gullig längre, kanske håller på bli en hormonstinn tonåring som behöver helt annan styrning än bäbisen?

I min familj har vi flera företag som vi driver, samt ett antal andra projekt och så har vi förstås våra fastigheter och barn. Jag och min fru har ”ägarmöten” där vi bestämmer inriktning, strategier och övergripande planer för respektive företag och projekt. Vart lägger vi tiden? Pengar? Hur ser den totala balansen ut? Två gånger per år reser vi bort tillsammans en helg och planerar de stora dragen. Ofta blir det Copperhill i Åre.

Vi delar in året i två delar; 1 januari till sista juni och 1:a juli till sista december. Det är lagom tid för oss för att hinna göra större förändringar och se resultat av strategierna.

Synka ägarnas viljor

När du som ägare har en tydlig bild över vad du vill är det dags att synka den med de andra delägarnas bild. Om det är tydligt redan från början att ni har olika syn så rekommenderar jag att ni reser bort tillsammans med en coach som kan hjälpa er att ta fram den gemensamma bilden. Ge er inte förrän ni är klara. Dokumentera förstås det ni kommit fram till och avsätt tid från det operativa till arbetet med planen.

Tillväxt innebär alltid nya människor i ditt liv

För att växa behöver du kanske anställa (=träffa människor), sälja mer (=träffa människor), leverera mer (=träffa människor), du kanske behöver outsourca någon del (=träffa människor) , kanske köpa upp ett företag (=träffa människor) eller själv bli uppköpt (=träffa människor). Till 99% blir det tillväxt bara utav att man är på rätt ställe vid rätt tillfälle. Man träffar de man behöver träffa. Men för att växa medvetet efter en plan behöver man vara inställd på att träffa otroligt många olika människor och prova på att arbeta tillsammans med dem. Tydlighet är viktigt och också att våga säga ”nej det här fungerar inte” och avsluta samarbetet. Inte så ovanligt att man är rädd för detta.

Och hur var det nu då med marknadsföringen idag? Jo – jag fick direkt frågan om jag tyckte att vd:n skulle köpa in tjänster från en reklambyrå för att testa en kampanj på sociala nätverk. Det finns inte tid till att jobba med det själv och framförallt finns det ingen kunskap om hur man gör. Min rekommendation var dock lite jobbig; jag tycker att om inte man själv kan sälja sitt företags tjänster och produkter – hur ska då någon annan kunna göra det? Så därför vill jag att vd:n själv startar upp ett testprojekt med sociala nätverk och så kan jag vara med och bolla idéer. Svårare än så är det inte. Det tar 30 min att komma igång och kostar under 2000 kr i annonspengar för ett par veckors test. Då kommer vd:n att lära sig oerhört mycket om vad som fungerar och inte fungerar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s