Testar Azure och blir lite grinig

Jag har världens bästa driftleverantör, N62, som hjälper mig med allt kring drift så jag inte behöver bekymra mig över det men jag var tvungen att iallafall testa Microsofts ”driftstjänst” Azure. Copyl.com behöver lagras i Sverige (Azure lagras inte i Sverige) men jag jobbar också med ett annat projekt (Njus) där driften med fördel kan vara fördelad över flera geografiska platser.

Man får motsvarande 1600 kr att testa tjänsten för och det räcker åtminstone till en månad med avancerade funktioner. Och det är där tjänsten föll lite för mig; den är för avancerad. Det är termer jag inte är van vid och det krävs många steg för att komma igång. När man väl är det så tar det fruktansvärt lång tid att publicera en ny webb från Visual Studio 2015. Vi pratar 10 minuter för en webbplats med få, små filer. Jag tror min självkänsla fick sig en törn för jag blev lite arbetselak när det var så krångligt. Har många branschkollegor som vurmar för tjänsten så jag trodde det skulle vara snyggare.

Som senior systemutvecklare tog det mig 4 timmar att publicera en webbplats. Utan databas. Med dns i CloudFlare. Och webbplatsen färdig redan. Först hamnade webbplatsen i USA men jag ville ju ha den i Europa. Gick inte att ändra så jag fick skapa ny. ”Resursgrupper” fattade jag aldrig konceptet kring. Min raderade webbapp låg kvar på instrumentpanelen så där fick jag också radera den.

azure

Efter registrering kommer man till Azure Portal där man ser på tok för mycket.

azure2.png

Och så här ser det ut när jag registrerat en tjänst (Njus) och tittar på översikten. Notera att mittenspalten bara visar en tredjedel av vad den har att erbjuda. Mycket scrollande och letande blir det.

azure3

När man tittar på Programinställningarna för webbplatsen blir det ännu mer förvirrande. För generellt och för många inställningsmöjligheter för en ny användare.

Prissättningen försöker Microsoft vara tydlig med och de ska ha klapp på axeln för intentionen men det finns för många alternativ för en ny användare. Titta på den här enkla produkten:

azure4.png

Här förväntas du förstå ”Instansstorlek” och skillnaderna mellan Kostnadsfri, Delad, Basic, Standard och Premium för att kunna göra ett vettigt val.

Så min slutsats är att Microsoft skulle kunnat ha gjort det mycket enklare för utvecklare att komma igång. Gjort flera lager med avancerade funktioner och terminologi. En wizard för att sätta upp en webbplats med eller utan databas. Och när det behövs mer kraft i tjänsten, för att trafiken ökar, så ge förslag på nästa steg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s