Hur arbetar du med personlig utveckling?

Förra veckan gjorde jag ett par intervjuer för ett eventuellt uppdrag som jag behöver hjälp med. Jag är förstås intresserad av att veta om personen kan leverera hjälp till mig och bedöma hur pass mycket av min egen insats jag behöver lägga ned för att få rätt hjälp. Blir fokus på kompetenser och tidigare erfarenheter, referenser m.m. Men den absolut viktigaste frågan är hur du arbetar med din personliga utveckling.

Tror jag har en hit-rate på 2-4% av alla jag intervjuat som faktiskt jobbar med sin personliga utveckling. Oftast får jag frågan tillbaka: -”Vad menar du?” Och då skriver jag ett ”nej” i blocket innan jag svarar på frågan.

Vad personlig utveckling är för dig vet jag inte men det jag letar efter är ditt svar på vad du gör för att utvecklas varje dag, till ett bättre dig. Det handlar inte om din kompetens, yrkesfärdighet, nätverk eller säljförmåga. Det handlar om dig. Det är högst personligt vad just du behöver jobba med för att utveckla dig. Kan handla om fysisk eller mental utveckling. Men vet du vad du jobbar med är det oftast ingen hemlighet, inte vid intervju iallafall.

För mig handlade personlig utveckling först och främst om hur jag tolkade andra människor och blandade ofta felaktiga tolkningar med lite av min egen rädsla. Det första jag gjorde var att lära mig om hur jag fungerar och hur alla människor fungerar. Grundläggande behov. Att observera mig själv och utan att döma tycka att det är intressant att jag reagerar som jag gör vid olika situationer.

Min nästa nivå handlade om att förstå att allt är möjligt, på riktigt. Och att bestämma en målsättning. Och leva be-do-have istället för have-do-be som vi vanligtvis tror att det fungerar. Exempelvis tror vi att att om jag bara har den där snygga sportbilen så kommer jag att få bättre vänner och då blir jag lycklig. Men det är tvärtom för mig. Om jag är lycklig som kommer jag att automatiskt dra till mig lyckliga vänner och då kommer sportbilen av sig självt. (ok.. grymt förenklat och kanske inte helt relevant exempel).

Nu har jag nått en nivå där jag satsar mer tid på min hälsa och för att veta att jag är på rätt spår avslutar jag alltid min morgonträning med ett NLP-pass. NLP står för neurolingustisk programmering och översatt på vanlig svenska är det mitt sätt att tala om för hjärnan vart jag är på väg. Har en ”digital klippbok” med bilder och texter som jag samlat och skrivit genom åren.

Jag är övertygad om att det inte bara är jag som är intresserad av hur du jobbar med din personliga utveckling så mitt tips till dig är att börja idag om du inte redan är igång. Har du någon förebild? Vad gör den som inte du gör och som kan vara svaret på din egen framgång? Det finns hur mycket material som helst och dyra seminarier att gå på men om jag ska droppa namn så är det Anthony Robbins som är störst i världen. En av Sveriges bästa mentala tränare är Kjell Enhager som har gett ut ett par filmer bland annat. Det viktiga är att du faktiskt börjar och kolla av så mycket som möjligt för att hitta det där fingret som trycker på en öm punkt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s