Nyheter i analogi med mat

Tidigare konsumerade vi nyheter som en hel middag vid frukostbordet, på toaletten, i hängmattan. Maten var ofta bra tillagad och hälsosam. Man hade tänkt till. Sällan någon ifrågasatte vare sig kocken eller maten. Några av de största utländska ingredienserna fanns även om de trycktes ihop på tallriken. Det var en svensk måltid för vuxna svensktalande människor. Barnen var helt exkluderade. En tydlig motpol till nöje och glädje.

Vi konsumerade morgonmålet sekventiellt eftersom familjen hade bara en tallrik. Kockarna såg man upp till och de blev ibland lokala och nationella kändisar. På kvällen fanns en regelbunden måltid med exakt lika stora portioner varje dag, kl 19:30-20:00. Alla fick lika mycket av exakt samma sak. Tallriksmodellen innebar att vi fick exakt samma mängd sport, ekonomi, utrikes och inrikes nyheter varje dag. För vegetarianer fanns det alternativa nyheter kl 18:00 i grannkanalen, eller för dig som var extra hungrig. Oavsett så var måltiden en samlingspunkt i hemmet.

I storstäderna började gratistidningarna göra det möjligt att ”snabbäta” på väg till arbetet. Det blev ett äpple som för vissa ersatte gröten hemma. Förvisso inte lika nyttig men ack så mycket sötare att äta. Precis som ett sockerberoende belönar hjärnan oss när den läser skvaller och andra onyttigheter.

Kvällstidningarna blev morgontidningar och det ändrade på måltidsrutinerna för många. På internet blev nationella nyheter gratis och lokala nyheter blev regionala, som också är gratis. Gratis är ju gott. Eller hur?

De sociala näten och journalistiken idag skapar ett mönster av att man istället för att läsa länge på en och samma sak konsumerar ”nyheter” som snacks. Det är video istället för bild och texterna är så pass oviktiga att de numer kan skrivas av robotar. Mitt i måltiden får vi en reklambroschyr som oftast är totalt orelevant. Det är villkoret till den fria maten, att du läser en annons.

Mycket av det vi konsumeras skickas runt bordet av människor i våra nätverk i en stark ström, så vi vet sällan om det är riktig mat eller om det bara är en bajskorv på tallriken.

Men vi äter ändå. En tugga här och där. De flesta av oss märker inte att vi har ätit bajs utan vi blir istället exalterade och sprider det vidare. Det går inte längre att fixa andedräkten med en mint-pastill.

Helt klart kommer vi aldrig att återgå till maten som den var förr. Fördelarna är förstås att vi alla är fria att ta in det vi verkligen är intresserade av och att vi kan göra det när vi är sugna. Tyvärr har det här inneburit att det är svårt att få tag på mat av hög kvalitet eftersom kockarna generellt inte jobbar så längre. Det är enklare och billigare att fylla en skål med chips istället för att göra ett långkok där man först måste jaga rätt på kossan, slakta den, leta grönsaker och till slut stå vid spisen en lång stund. Det kommer inte ut en kock och gör uppföljning på maten längre, för vem är intresserad av ett chips?

För att staten ska veta att det serveras bättre mat därute så lägger de/vi ned över 8 miljarder kronor per år på restaurangerna SVT, SR och Utbildningsradion.. Det är gratismat även där. Men de som serverar gratismat med reklam blir griniga över det och tycker att de borde få pengarna istället. De är ju i kristillstånd. Men ärligt talat; er snacks går inte att jämföra med statens soppa så lösningen kan inte vara att ni får de pengarna för då blir det bara ännu sämre folkhälsotillstånd.

Som medborgare är jag orolig för jag ser att det missnöjesröstas i valen. Jag ser allt mer människor som mår dåligt och allt färre som tar ansvar i sina jobb. Det är snart slut på offerkoftor för de har blivit så populära särskilt i mindre städer och byar.

Därför startar jag upp ett medieprojekt som kommer att förändra våra matvanor och jag kommer också att erbjuda chips, för det är ju det ni tror ni vill ha. Men bredvid chipsen kommer jag ha både en kock och en väl tillagad måltid som du får välja istället. Den kommer att kosta och kocken kommer att få betalt. Din livsstil väljer du själv, jag vill bara erbjuda dig ett alternativ. För någonstans måste vi börja om. Det bästa är att alla som serverar gratismat får chans att vara med, så kanske får vi rätsida på branschen igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s