Öka innovationskraften i företaget

Jag har skrivit om kvartalsekonomin förut; dess värsta fiende är oförutsedda möjligheter och hot. Kvartalsekonomin kräver strukturer, kontroll, planering och affärshemligheter. Innovation å andra sidan kräver det motsatta; syfte, frihet, öppenhet, nyfikenhet, möjlighet, respekt och tolerans. För traditionella företag pågår det transformeringsarbete att bli mer ”startup”-lika, dvs hitta innovationskraften i bolaget. 

Jag har själv varit ledare i en organisation som letade strukturer i allt. Såg det inte själv då men jag vet att jag anställde en person som hade erfarenhet från ett stort svenskt teknikföretag bara för att jag trodde att personen skulle hjälpa oss skapa strukturer. Det togs fram personalhandböcker, krishandbok, arbetsmiljöplan, books-online för utvecklare, säljsystem, intranät, bokslut varje dag, utvecklingssamtal med jämna mellanrum, kompetensutvecklingsplaner, driftdokumentation, strukrella personalmöten, G:\gemensamt\kundmall\projekt a\offert m.m.

Nu så här i efterhand ångrar jag att jag lät oss kväva innovationskraften i bolaget. Jag skulle ha stått upp för min magkänsla mer; att det är just det dynamiska som är så himla bra med vårt företag. Det som hade tagit oss dig vi kommit och det fanns egentligen inga anledningar till att kväva oss med regler, dokument, mappar.. you name it.

I en riktig kris är det väldigt lite av ovanstående material som används. I en kris kommer innovationskraften fram och har ni riktigt bra förutsättningar kommer krisen att vara det bästa som hänt er. Men har ni ingen tolerans mot att göra fel eller är väldigt toppstyrda kan krisen förgöra er. Det är viktigt att det finns en självkänsla i organisationen; att ni tror på er själva och er som grupp. Att ni faktiskt kan klara av allt ni tar för er och att ni inte ser nuvarande situation som ert ”fel” eller som ett permanent tillstånd.

Mitt tips är att titta på bilden, utvärdera vart ni är på en skala i respektive del och sätt ett önskevärde. Sen spånar ni fram vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå dit.

Bilden tog jag på: https://www.thoughtworks.com/insights/blog/unfinished-business-organizational-transformation

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s