Jobba utomlands

Jag har förmånen av att kunna jobba vart som helst just nu eftersom det mesta av min tid just nu går till att göra research, planera och programmera. Har svårt för att hitta glädjen i vintermörkret i Sverige under december och januari så då brukar vi, precis som 4% av Sveriges befolkning, åka till Thailand. 

Under några år har vi åkt till Huay Yang som är en liten fiskeby med svensk skola. Vi brukar stanna 6 veckor, nästan till samma pris som en vanlig 2-veckors charter. När barnen är i skolan från 08 till 14 så jobbar vi och har en skön lunch, ofta tillsammans med kompisar.

I år har vi gjort två stopp innan Huay Yang; på Koh Samui och på Koh Tao. Den senare är rekommendera, särskilt om du gillar vit mjölig sand, fin snorkling och ett superlugnt tempo.

Med mitt nya batteri till datorn kan jag sitta och jobba i några timmar innan alla andra kliver upp och sedan komma tillbaka till jobbet på eftermiddagen, när jag fått tillräckligt med sol och äventyr. Min kreativitet går upp och jag får distans till de möjligheter jag dyker på hemma.

I klimatdebatten finns det mycket att säga om flygresor och det är många som menar att man kan stanna hemma istället, eller ta tåget till Sydeuropa. Jag förstår resonemanget men jag vill också skjuta in några andra argument som jag tror är viktiga.

Respekten till andra människor, kulturer och religioner

Man kan åka till en solstol och vara helt isolerad från de lokala människorna, den lokala kulturen och de religioner som är starka på orten, men det passar inte oss. Vi lär oss mer och mer på varje resa och det som jag lärt mig den här resan är att man inte ska köpa Buddha-avbilder för det anses respektlöst och är därför ett lagbrott. Varje longtailbåt har färgglada tyger längst fram på båten som är till för att hålla havsandarna glada och den får inte beröras. Fötter har inte högt anseende av Thailändare så vi har fötterna på golvet istället för att ligga med dem högt. Listan blir längre för varje resa och därmed också respekten för lokalbefolkningen.

#Respekt vs. #JagHarRättTillAttGöraVadSomHelstFörJagHarBetalatFörMig

Igår såg jag en kvinna som satt i en longtailbåt tillsammans med han som körde båten medan hennes familj snorklade vid revet. Hon satt topless, vilket hon gjort alla dagar på stranden innan, men nu var det tydligt att det var obekvämt för Thailändaren. Ändå tar hon inte på sig överdelen. Jag skämdes, fast jag var vid en annan båt en bit bort.

Vi har mycket att lära av människorna så långt borta; t.ex. den inbyggda respekten för allt levande som gör att de inte eliminerar djuren i närheten utan i värsta fall flyttar på dem. Ett exempel är herrelösa hundar, som beräknas vara över 4 miljoner stycken i landet. De vurmar mer för små barn än vad vi gör och de har en mycket starkare respekt för äldre människor än vad vi har. Överlag så ser jag bara glada Thailändare och väldigt få överviktiga människor, förutom turisterna då. Finns mycket att inspireras av med andra ord.

Förstahandsinformation om klimat och miljöförändringar

Hur ska man förstå nedsmutsningen av världshaven om man aldrig upplever den? Hur kan man göra skillnad hemma om man aldrig sett fiskarna leta mat i döda koraller? Om man har upplevt livsglädjen i ett friskt korallrev med hundratals arter händer det något. Man vill bevara det och frågan blir hur?

korall.jpg

Något som slår mig är att det är solstols-turisterna som gör stor skada på korallreven, med sina badskor står de på korallerna. De betalar för att rida på elefanter, hålla i apor och ta selfie:sar med tigrar, där gemensamt för alla djuraktiviteterna är att djuren plågas och hålls i fångenskap. Allt för det där kortet på er lyckliga semester. Fimpar på stranden, smugglar hem koraller, stenar och snäckor. Allemansrätten gäller inte utomlands och dessutom så kräver även den sunt förnuft.

Lite pretto men det bästa är att du bara lämnar dina fotavtryck på stranden när du besöker ett annat land.

Nä, nu ska jag väcka familjen och äta frukost för att sen fylla dagen med härliga upplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s