Azure och Njus = kärlek!

Helt otroligt vad Microsoft Azure är bra för digitala startups! På riktigt! Låga kostnader för att komma igång och oändlig skalbarhet. Och alla funktioner ni kan tänkas behöva.

Vårt första steg var att skapa prototypen till nyhetstjänsten i Azure, mycket enkelt med ett web api 2, en SQL Server och en webbplats. Kommer ihåg att jag blev lite arbetselak över alla engelska och svenska termer som inte sa vad jag ville ha, tex ”Ny webbplats” men efter att pluggat i några timmar så satt hela arkitekturen på plats.

Nu använder vi Azure Media Services för video och vi har stora planer för den tjänsten. Förutom att skapa ”thumbnails” och göra ”overlays” så kommer vi också att använda den artificiella intelligensen (AI) för att analysera inkommande videos. Vi använder redan idag AI för kommentarsfunktionen och artikeltexterna för att analysera ordval men kommer alltså att utöka den användningen till bilder och videos.

Just nu programmerar vi push-notiser för mobilapparna som ger dig ett pling på viktiga händelser för just dig. Azure har förstås en produkt för det också; Notification Hubs.

Vårt andra steg är att skapa en händelsestyrd arkitektur (Azure Service Bus) som ligger parallellt med tjänsten, tex när någon läser en artikel behöver vi inte skapa statistikraderna för det när vi hämtar artikeln från databasen (ger fördröjningar) utan vi kör detta jobb parallellt. Spotify har samma tänk, fast mer avancerat än oss i det här läget.

Vi kommer också att göra en NoSQL (DocumentDB/dokumentdatabas) som har alla artiklar färdiga som JSON så att vi inte behöver köra en relationsdatabasfråga för att hämta nyheterna.

Mitt tips är att ansöka om Microsoft BizSpark som ger spännande startups gratis molntjänst (max 5 x 1200 kr/mån) tills dess att ni är helt utrullade och drar mer trafik. Ni kan också, om ni blir utsedda som extra värdefull startup, få $120.000 att använda i tjänsten. Njus har fått ett BizSpark-konto och vi ser redan nu att samarbetet med Microsoft ger kontakter och uppmärksamhet som vi inte fått annars.

 

En kommentar

  1. En helt otroligt rolig grej är att Njus utsågs som en viktig startup och fick BizSpark+ vilket innebär 3.5 msek ($360.000) att spendera i Azure! Wow!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s