-”Jag vill också starta eget men

… jag har ingen unik idé” är en mening jag stöter på ganska ofta när jag får chansen att prata entreprenörskap. Tänkte därför dela med mig av vad jag berättar om när det gäller val att göra i livet.

Du behöver ingen unik idé

Du behöver istället ha 5 färdigheter för att bli en bra innovatör, allt enligt boken ”The Innovator’s DNA” (länken leder till Bokus):

 1. Förmågan att observera
 2. Förmågan att ifrågasätta
 3. Förmågan att nätverka
 4. Förmågan att experimentera
 5. Förmågan att associera (”connecting the dots”)

Med dessa färdigheter och övning ökar din innovationsförmåga. Du börjar se lösningar på vardagsproblem som många andra har. Grejen är att om du håller dig kvar i samma sysselsättning du har idag är risken stor att du inte får tid till att utveckla dessa färdigheter.

Att vara en fluga på väggen, i nya miljöer och situationer främst, ger dig insikter.

Att ifrågasätta ger dig kompetens.

Att nätverka med människor (inte via sociala nätverk, utan i verkligheten) som inte ser ut som dig och inte har samma förutsättningar som dig ger dig respekt, tacksamhet och insikt. Alla viktiga komponenter på din väg framåt.

Förmågan och förutsättningarna till att experimentera ger dig en trygg plattform att testa dina idéer. Det är ok att inte lyckas så länge du lär dig något och använder det i nästa steg.

Förmågan att associera innebär att du hittar nya lösningar och möjligheter genom dina erfarenheter från de andra punkterna.

Du behöver inte lösa penga-frågan just nu

Det allra största hindret för handling är rädsla och då främst rädslan kring ett liv utan pengar. Det skrämmer alla, inte bara de som önskar ett annat arbetsliv. Det andra hindret är vad folk ska tycka om dig (och redan här förutsätter du att det kan gå åt skogen).

Fokusera på rätt saker

När jag var barn fick jag provköra min kompis motorcross. En ganska tung motorcykel även om den var för tonåringar.  Min kompis mamma sa -”akta dig för trädet” innan jag drog iväg. Gissa vad jag fokuserade på. Just det, trädet. Det resulterade i att min resa blev 5 meter istället för 500. Det du fokuserar på och omedvetet tänker händer. Punkt!

Om du fokuserar på att göra något bra för andra människor kommer resten att lösa sig efter vägen. Ju fler människor du påverkar, desto större blir belöningen.

Fokusera på ditt varför istället på hur och vad.

Min gamla mancrush Simon Sinek berättar det så bra om varför folk följer andra människor. Varför folk köper vissa produkter och tjänster från vissa människor/varumärken.

“People don’t buy what you do; they buy why you do it. And what you do simply proves what you believe”, Simon Sinek

Så tänk på annat än pengar i detta läge – annars utnyttjar du inte din potential till fullo.

Utveckling handlar inte bara om kompetens

Dina möjligheter till att nå din enorma potential handlar mer om att utveckla dina tankar och vanor.

Jim Rohn

Jim Rohn

Om du behöver en knuff i personlig utveckling rekommenderar jag att du lyssnar på Jim Rohn, Anthony Robbins, Kjell Enhager med flera. Det finns fantastiskt mycket bra kunskap att inhämta i Youtube- och TED-videos. Min resa med dem började med ljudböcker. Jag har förmånen av att leva med en fru som är utbildad (och mycket uppskattad=ständigt bokad) coach så jag får hjälp att utveckla mig nästan dagligen.

Så – nej! Du behöver inte ha en unik ide för att starta ditt egna företag men du behöver vara beredd på att jobba hårt framförallt med din egna utveckling så att dina hinder blir till hanterbara utmaningar. Lycka till!

2 kommentarer

 1. Är tillbaka efter ett sabbatsår i Asien, och känner mig låst igen. Jag vet att jag måste göra ngt eget men de enda jag känner är lönearbetare, underbart folk, men jag har ingen att bolla idéer med. Hur kommer jag ut ur bubblan?

  Gilla

  1. Testa och gå på samlingspunkter för företagare och träffa människor som du kan ta en fika med. Många som kör eget vill verkligen hjälpa andra, förutsatt att tid finns och att den man hjälper vill bli hjälpt. Beroende på vart du bor heter de lite olika, eller så kanske du får resa några mil för att vara med. Företagarna, Almi, Bron, kommunens näringslivsenhet är några potentiella mingelanordnare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s