Riskkapitalet på plats i Njus

Nu är alla pengarna på kontot. Pengar jag väntat på i ett par år, ibland frustrerat och ibland känt att det är himla nära nu. Totalt sett har vi nu över 8 msek i externa pengar.

Jag och mina rådgivare bestämde oss tidigt för att försöka hitta pengarna i närområdet (Sundsvall) för att här förstår man vårt demokratiska syfte. Här bor man nära människor som inte får dagliga nyheter, man bor nära kommuner som inte alls granskas längre. Vi har sett lokala tidningar slukas upp för att sedan dö. Konkurrensen i nyhetsbranschen är snudd på obefintlig. Nyhetsflödet allt mer robotiserat och fördummande av läsarna.

Vår första investerare avbröt min presentation halvvägs. Jag trodde det var kört men då säger han -”Det här är så viktigt så räkna med mig som investerare. Berätta gärna för andra ni träffar att jag är med så kommer de kanske med också”. Har haft ca 100 möten i olika sammanhang; entreprenörer som är förebilder, Almi, Norrlandsfonden, kvällsevenemang för en banks överlikvida kunder, Rotary, föreläsningar etc.

Vilket är ditt mål med finansieringen?

Bergbestigare som inte satt som mål att både bestiga berget och att komma ned igen löper större risk att förolyckas. Man slappnar av när man nått toppen. Men resan ned är jobbigare än resan upp. Det är samma sak med riskkapital – du kanske jobbar så hårt och länge med det att när pengarna väl är inne på kontot slappnar du av. Men det är nu allt jobb börjar. Det är nu du ska ha en plan och energi att exekvera den. Ödmjukhet och tacksamhet är två bra känslor att ha med sig, kanske särskilt mycket i det här läget. Du är inte odödlig bara för att du tog dig upp till toppen, och du tog dig inte upp dit av dig själv.

I mitt fall har jag lånat ut lite pengar privat för att tjuvstarta processen. Produkten är klar i sin första release och nu återstår det att hitta en affärsmodell som är hållbar. Att göra en produkt som användarna älskar och som håller den höga kvalitet vi satt upp som mål.

Jag har bytt fokus från programmering och teknik till att träffa människor, lyssna, observera, specificera och studera vad som fungerar. Det är otroligt stimulerande att byta arbetsuppgifter till att bygga företag istället för ett it-system. Att ha en plattform att experimentera på. Att dagligen få träffa folk som hejar på och som kommer med frön till idéer. Att bygga en företagskultur som går ut på att vara en lärande organisation.

Vill du fråga något om riskkapital så passar kommentarsfältet ypperligt för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s